VALIKKO

Keskustori.fi

Sarjakuva-Finlandian voittivat Lauri ja Jaakko Ahonen

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla palkittu voittaja-albumi kertoo tarinan Pikku Närhestä.

Kuvaaja: Kyuu Eturautti, CC0 1.0 Universal.

Vuoden 2013 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaettiin 22. maaliskuuta Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla.

Valitsijat Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff nostivat kymmenen finalistin joukosta tunnustuspalkinnon saajaksi Lauri & Jaakko Ahosen (yllä) sarjakuva-albumin Pikku Närhi.

– Pikku Närhi on loistavasti piirretty tarina, joka iskee vahvasti alitajuntaan ja jonka juonen käänteet pitävät lukijan otteessaan. Albumi ottaa kantaa tärkeisiin ja ajankohtaisiin teemoihin: tuntemattoman pelkoon sekä auktoriteettien sanelemiin ennakkokäsityksiin, joita yksilöllä ei ole rohkeutta murtaa. Pikku Närhi on hienoa uutta suomalaista sarjakuvaa, kansainvälistä tasoa niin visuaalisesti kuin dramaturgisestikin, Riku Rantala ja Tunna Milonoff perustelevat valintaa.

Voittaja-albumi kertoo tarinan Pikku Närhestä, joka asuu suuressa talossa äitinsä kanssa. Äiti varoittelee poikaansa pahoista närhistä, jotka hänen mukaansa vaanivat ulkona. Närhiäidin ja -pojan koti onkin turvattu kaikin keinoin ja teljetty lankuin. Todellisuutta ei kuitenkaan voi pysyvästi lukita kodin ulkopuolelle.

Pikku Närhi on Lauri ja Jaakko Ahosen esikoisteos. Freelance-kuvittaja Lauri Ahonen (s. 1982) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, joka on työskennellyt monipuolisesti graafikkona ja kuvittajana. Ahosen kädenjälkeä on ollut esillä kotimaisen mainosmaailman lisäksi myös muun muassa Rare Exports -elokuvassa. Jaakko Ahonen (s. 1984) on Amk-iktyonomi ja opiskelee Jyväskylän yliopistossa akvaattisia tieteitä. Hän on työskennellyt pääosin kalantutkimustöiden parissa. Muiden töidensä ohella Ahonen on vapaa kirjoittaja. 

Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto on perustettu Tampere Kuplii ry:n ja Tampereen kaupungin Luova Tampere -ohjelman kanssa yhteistyössä. Palkinto on jaettu vuodesta 2008 lähtien vuosittain ja se on merkittävin suomalainen sarjakuva-albumipalkinto. Palkinnon suuruus on 5 000 euro, jonka Tampereen kaupungin sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta myöntää toiminta-avustuksiin varatusta määrärahasta.

Vuonna 2013 ehdolla oli 63 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi.

Jaa

Viimeksi päivitetty 22.03.2013 15:13