VALIKKO

Keskustori.fi

Muumioiden kertomaa -luento Vapriikissa

Keskiviikkoluennolla selviää, miten Egyptiä piinannutta loistautia on tutkittu muumioiden avulla. 

Kuvassa naismuumion arkun kansi. Firenzen egyptologinen museo, esillä Vapriikissa Muumio-näyttelyssä.

Muumioista tutkitaan mitä erilaisimpia ilmiöitä aina palsamointiprosessista uskonnollisiin rituaaleihin ja tutkimushistoriaan. Muinaisuuteenkin kurottavasta tutkimuksesta voi löytää ajankohtaista hyötyä. Vapriikin keskiviikkoluennolla 20. helmikuuta selviää, miten Egyptiä piinannutta loistautia on tutkittu muumioiden avulla.

Schistosoma haematobium on loiseläin, joka on tiedettävästi tartuttanut ainakin 20 prosenttia Egyptin nykyväestöstä. Taudinaiheuttajan historia Niilin jokilaaksossa on kuitenkin pitkä, sillä varhaisin tunnettu tapaus yltää yli 5 000 vuoden päähän. Tautihistoriaa on selvitetty muun muassa projektilla, joka on jo toista kymmentä vuotta kerännyt tietoa Schistosoma heamatobiumista eli bilhartsiasta ja sitä sairastaneista ihmisistä.

Luennolla käsitellään muumioita ja niiden tieteellistä tutkimusta bilhartsian valossa. Luennoitsija Nina Maaranen tekee kandidaatintutkielmaa Helsingin yliopistossa bilhartsian esiintymisestä muumioissa. Hän on osallistunut Jaana Toivari-Viitalan kaivauksiin Luxorissa ja Ian Shawnin kaivauksiin Fayumissa. 

Vapriikissa keskiviikkona 20.2. ko 18 luento: Fil. yo Nina Maaranen: Muumioiden kertomaa – Bilhartsian pitkä historia Egyptissä. Vapaa pääsy.

Vapriikki

Jaa

Viimeksi päivitetty 19.02.2013 10:37