VALIKKO

Keskustori.fi

Valokuvakeskus Nykyaika täyttää 30 vuotta

Nykyajan raunioilla -juhlanäyttely TR1 Taidehallissa 8.11.–9.12.2012.

Kuva: KirsiMarja Metsähuone; videostill RoaM (2011).

Valokuvakeskus Nykyaika ry täyttää kuluvana vuonna 30 vuotta ja juhlii taivaltaan työtä tekemällä. Suurin panostus on TR1 Taidehallissa 8.11.–9.12.2012 nähtävä laaja juhlanäyttely Nykyajan raunioilla.

Kollektiivisuus on yksi näyttelyn avainsanoista ja näyttelyn kuratointikin on tehty kollektiivisesti Harri Laakson, Anni Venäläisen ja Anna Jensenin toimesta.

Kaikkiaan 127 taiteilijaa tai -ryhmää laativat yhteensä yli 200 projektiehdotusta, joista näyttelyyn on valittu 36 taiteilijaa. Nykyajan raunioilla -näyttelyssä erityisen tarkastelun kohteena on valokuvan moninaisuus tässä hetkessä sekä teokselliset, välineelliset ja tekijyyteen liittyvät rajat. 

Kuva: Petri Nuutinen; Nuutinen katsoo Helaakoskea (2012).

Esillä on muun muassa monimuotoisia installaatioita, joissa valokuvia lähestytään materiaalin kautta. Mukana on perinteistä dokumentaarista valokuvaa, mutta myös teoksia, joissa on käytetty internetistä löydettyä kuvamateriaalia tai printtimediaa teoksen lähtökohtana. Monet teoksista ovat uusia ja tätä näyttelyä varten tehtyjä.

Kuraattorit toivovat katsojan kokevan näyttelyn kokonaisuudessaan installaationa pikemminkin kuin yksittäisten taiteilijoiden esittelynä.

Galleria Nykyaika avattiin vuonna 1982

Galleria Nykyaika avattiin Tampereella 4.12.1982. Näyttelyt olivat aluksi poikkitaiteellisia ja toiminnassa mukana olivat valokuvaajien lisäksi kuvataiteilijoita, taidegraafikoita ja tekstiilitaiteilijoita. Ajan saatossa toiminta keskittyi valokuvanäyttelyihin ja alueellisen valokuvakeskuksen statuksen Nykyaika sai 1989.

Galleriatoimintaa on ylläpidetty niin Suvantokadulla, Kauppakadulla, Pellavatehtaankadulla kuin Kehräsaaressakin. Vuodesta 2005 lähtien Valokuvakeskus Nykyaika on sijainnut TR1 Taidehallissa järjestäen siellä vuosittain useita valokuvataidenäyttelyitä ja -tapahtumia. 

Valokuvakeskus Nykyaika ry

TR1 Taidehalli

Jaa

Viimeksi päivitetty 08.11.2012 15:23