VALIKKO

Keskustori.fi

Karismaattinen kolmikko tarjoilee viisauksia raiteilla

TTT | Yhtä matkaa

Puntti Valtonen ja Seela Sella kulkevat rooleissaan hetken verran yhtä matkaa. (Kuva: Johnny Korkman)

 

ONNEKSI tamperelaislähtöinen Seela Sella on tullut taas kaupunkiin. Koko Suomi on nähnyt hänet televisiossa, mutta on kansalaisoikeus nähdä hänet elävänä lavalla. Tämä mahtimummeli puhaltaa vanhojen naisten hahmoihinsa rock 'n' rollia.

Rokkarinäyttelijät Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen nousevat samaan junaan teatterilegenda Sellan kanssa. Kaikilla kolmella on riittävästi kilometrejä ja karismaa, joten tälle matkalle kannattaa lähteä.

Seela Sellan esittämä Aino Karttunen on matkalla vanhan ystävänsä häihin, Puntti Valtosen hahmo Asko Ekman parhaan ystävänsä hautajaisiin. Aino haluaisi kovasti keskustella, Asko ei. Onneksi Aino on sinnikäs ja saa Askonkin hiljalleen puhumaan. Olisihan se melko kokeellinen ja hieman tylsäkin näytelmä, jos matkalaiset vain töröttäisivät hiljaa vierekkäin niin kuin oikeassa elämässä tehdään.

Niin mukava kuin konduktööri Pekkosen pirunkurttua ja nokkeluuksia onkin kuunnella, on Ainon ja Askon dialogi kuitenkin näytelmän sielu.

 

NÄYTTELIJÖIDEN LISÄKSI myös lavastus on nostalginen. Nyt ei kiidetä Pendolinolla, vaan istutaan mukavasti museaalisilla penkeillä. Junan ikkunasta näkyvä mustavalkoinen maisema on niin ankea, ettei sitä tee mieli kauan katsoa. Ei ole suomalaismaisemakaan aina postikorttimainen.

Vähäeleinen lavastus nostaa näyttelijät sekä Sellan ja Valtosen vuorovaikutuksen keskiöön. Erityisesti Sellan rääväsuisella hahmolla riittää viisauksia. Hän esimerkiksi suivaantuu siitä, että hänen oletetaan olevan kasikymppinen. Voisihan hän olla "helvetin kuluttavan elämän elänyt viisikymppinen tai todella nuorekas 100-vuotias".

Leena Tammisen teksti toimii kuin junan vessa ja Safka Pekkosen musiikkiin voi luottaa enemmän kuin VR:n aikatauluihin. Näytelmän hienous on sen monitulkintaisuus. Suuret kysymykset elämästä ja kuolemasta koskettavat meitä kaikkia. Jokainen kannattaa kohdata.

 

Krista Nummelin ihailee Seela Sellan rokkitähden karismaa.

 

Yhtä matkaa

Ensi-ilta 10.9.2019 Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä

Teatterin sivulle

 

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru