VALIKKO

Keskustori.fi

Marja-Terttu on herkempi kuin koskaan

 

TT | Arktiset leikit

Anna-Elina Lyytikäinen, Mari Turunen, Heikki Kinnunen, Juho Kuosmanen, Jussi Rantamäki ja Klaus Klemola Kuva: Harri Hinkka

 

- Jäätiköt sulavat ja ihmiset muuttuvat.

Marja-Terttu Zeppelin eli mainio Heikki Kinnunen sen kiteyttää.

Meikäsaaristolaispoika sulaa Leea ja Klaus Klemolan Arktisen trilogian neljännelle (!) osalle viimeistään hotelli Kustavista kohti Kokkolaa alkavan venematkan ensi minuuteilla. Voiko vanhenemista hienommin kuvata?

Arktiset leikit toimii itsenäisenä teoksena, mutta saa sitäkin suuremman merkityksen, jos muistaa, mistä kaikki alkoi.

Arktinen ”trilogia” käynnistyi Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöltä joulukuussa 2004. Oltiin Kokkolassa, jossa Nice-baarin portsari Marja-Terttu haaveili muutosta Grönlantiin. Meno oli railakasta ja kaikki mahdollista.

Toinen osa, Kohti kylmempää, kasvoi Tampereen Teatterin päänäyttämöllä spektaakkeliksi, kun Marja-Terttu, Piano Larsson ja ennen näkemätön retkikunta pääsi määränpäähän perustamaan uutta, uljasta yhteiskuntaa.

Kolmannessa osassa New Karleby (2011) kaikki paitsi Marja-Terttu olivat palanneet maitojunalla Kokkolaan. Sekin nähtiin Tampereen Teatterin päänäyttämöllä.

Nyt ollaan takaisin pienemmällä näyttämöllä Frenckellissä, jonne elämä (ja eskimot) ovat pakottaneet jopa Marja-Tertun palaamaan juurilleen. Elämässä voi käydä niinkin, että trilogia saa vielä neljännen osan, jopa lähtöruudussa.

Silti mikään ei ole ennallaan.

On joulukuu, lämpötila on 18 astetta plussan puolella ja autiossa Kokkolan keskustassa voi ajaa veneellä.

Kaikki kutistuu, vaikka henkilöhuolintafirma onkin laajentanut elokuva-alalle ja musiikkibisnes houkuttelee. Kiroilu on vaimentunut ja juomat ovat laimentuneet. Huoli ilmastonmuutoksesta saa väistyä, kun syöpä ottaa vallan.

Arktiset leikit vievät siitä huolimatta mukanaan. Käsikirjoitus, musiikkivalinnat, näyttelijät ja lavasteet ovat huikeita neljännelläkin kerralla. Heikki Kinnusen Marja-Terttu on herkempi kuin koskaan.

Voiko ympyrän sulkea suloisemmin?

Vai voisiko ”trilogia” sittenkin saada vielä viidennen osan?

Rannikolla kaikki on mahdollista.

 

 

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru