VALIKKO

Keskustori.fi

Haluaisitko olla kuka tahansa? Mieti toisenkin kerran...

Tampereen Työväen Teatteri | The Nether

03nether 0109 V

Sonja Halla-aho ja Jari Ahola virtuaalitodellisuuden pyörteissä. Kuva: Kari Sunnari.

 

KUVITTELE MAAILMA ja elämä, joka on siirtynyt lähes kokonaan virtuaalisten todellisuuksien verkkoon. Et pysty muistamaan, miltä tuntuu, kun tuuli koskettaa ihoasi. Tai miltä näyttää auringonvalo, kun se siivilöityy puun lehvästön lävitse. Ankeaa. Harmaata. Elämyksetöntä. Ja sitten löydät Kätkön. Virtuaalisen paikan, jossa voit olla kuka tahansa. Paikan, jossa voit tehdä mitä tahansa. Voit saada aistikokemuksia mistä ikinä haluat. Voit toteuttaa kaikki fantasiasi. Houkuttelevaa!

Mieti kuitenkin vielä toisen kerran ennen kuin astut Kätkön sisään.

Kätkö avautuu katsojalle aluksi kauniina ja idyllisenä maailmana. Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä syvempää pimeyttä alkaa paljastua pinnan alta. Se on kuin sukellus ihmisen psyykeen: pinnassa kaunista ja mukavaa, syvällä pelottavaa ja pimeää.

Tarina pitää otteessaan ja aukeaa vähä vähältä. Se saa vatsan kääntymään moneen kertaan. Se saa yllättymään. Ja se laittaa pohtimaan. Kuka on kuka? Koskeeko ihmisen moraali vain ulkoisesti näkyvää elämää? Mitä tapahtuu, kun antaa pimeille puolilleen luvan hallita, vaikka vain mielikuvituksessa ja virtuaalisesti? Kuinka paljon virtuaalinen pahuus voi muuttaa ihmistä ja vaikuttaa todelliseen elämään?

Näytelmän toteutus oli hieno ja kaikilta yksityiskohdiltaan eheä ja tyylikäs kokonaisuus. Lavastus ja valaistus korostivat loistavasti kahden maailman välisiä kontrasteja, valon ja pimeyden vaihtelua. Todellisen maailman terävyys ja epäaistillisuus korostivat vahvasti virtuaalisen maailman mystisyyttä ja houkuttelevuutta. Intensiivinen kokemus ja yllättävät tarinan käänteet pitivät huomion siellä missä pitikin, vaikka tämä teatterin harrastaja oli tavanomaista väsyneempi.

The Nether sai minut hiljaiseksi. Sillä tavalla hiljaiseksi kuin vaikuttava kokemus usein saa. Se siirsi minut hyvinkin pitkälle mukavuusalueeni ulkopuolelle. Lopputulemana totesin, että on hyvä olla ihan tämä tavallinen minä ja nauttia elämän pienistä aistinautinnoista. Koiran kanssa aamulenkillä jäin oikein tunnustelemaan, miltä tuuli tuntuu kasvoilla.

Tällä ajatuksia herättävällä ja yllättävällä jännitysnäytelmällä kannattaa haastaa itsensä. Uskallatko astua virtuaaliseen todellisuuteen?

jaana kirjoittajakuva

Kirjoittaja työskentelee ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa ja näkee taiteessa parantavaa voimaa.

 

The Nether

Ohjaus ja suomennos: Tiina Puumalainen
Käsikirjoitus: Jennifer Haley
Näyttelijät: Jari Ahola, Suvi-Sini Peltola, Pentti Helin, Sonja Halla-aho ja Juha-Matti Koskela
Ensi-Ilta: Suomen kantaesitys 31.08.2018 Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä
Ikäsuositus: Yli 16-vuotiaille

 

Teatterin sivuille

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru