VALIKKO

Keskustori.fi

Kun ilosta tuli suru

Tampereen Työväen Teatteri | Tytöt 1918

Yhdessä. Esiintyjien tanssiesityksistä välittyi voimakas energia ja hurmos. Kuva: Kari Sunnari.

 

TYTÖT 1918 kertoo tytöistä, joilla on samanlaisia haaveita ja murheita arjen keskellä kuin kenellä tahansa tytöllä tänäkin päivänä. Se kertoo myös rohkeudesta, uhkarohkeudestakin. Tamperelaistyttöjä, puuvillatehtaan tyttöjä, liittyy Suomen sisällissodassa punaisten naiskaartiin tietämättä, mihin se johtaa ja vie.

Musikaalissa kaikki osa-alueet toimivat hienosti, ja kokonaisuus oli vaikuttava ja liikuttava. Heti ensimetreiltä asti lumouduin sanoinkuvaamattoman upeasta musiikista, jonka on säveltänyt Eeva Kontu. Se myös toi hienon modernin otteen esitykseen. Lavalla nähtiin jopa hieman räppiä. Heikki Salon sanoittamissa lauluissa oli voimaa.

Koreografia ja tanssit tempaisivat mukaansa ja koskettivat. Visuaalisesti minua kiehtoi varsinkin karun kaunis mustavalkoinen lavastus. Tummaa taustaa vasten vaaleat talot kohosivat vaikuttavasti kohti taivasta.

Sisällissodasta on kulunut sata vuotta. Tiedän siitä liian vähän. Nyt kun näin tuttuja taloja Keskustorilta ja tunnistin Amurin puutalot, tuli 1918 lähemmäksi kuin ikinä. Kylmänväreet kulkivat läpi kehoani.

Sain kokea esityksessä monenlaisia tunteita, ja olin siitä kiitollinen. Jo pelkkä ajatus sisällissodasta saa sydämeni raskaaksi, ja pelkäsin etukäteen, mitä jos itken lohduttomasti lähes koko ajan? Ohjaaja Sirkku Peltola oli kuitenkin rakentanut musikaalin taidokkaan rytmikkäästi, ja erilaiset kohtaukset tunnetiloineen vaihtelivat.

Toisella puoliajalla sodan raakuus ja taistelut tulivat näkyväksi. Kuinka unelmat murskaantuivat ja kun ilosta tuli suru.

Esitys päättyi kuitenkin kauniisti. Esiintyjien lisäksi lavalle astui myös laulamaan Pirkanmaan musiikkiopiston Nuorisokuoro Sympaatti. Tämän päivän tytöt.

Arvio on ennakkonäytöksestä 24.1.


Kirjoittaja on ollut teatterin suurkuluttaja lähes 10 vuoden ajan ja edelleen hämmästelee, kuinka paljon yksi esitys voikaan herättää tunteita ja ajatuksia.

 

Tytöt 1918

Perustuu Anneli Kannon romaaniin Veriruusut sekä lukuisiin muihin naiskaartiaihetta sivuaviin historian lähteisiin
Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola
Ensi-ilta 25.1.2018 Tampereen Työväen Teatteri, Suuri näyttämö

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru