Keskustori.fi

Taitavat kissat lumoavat

Tampereen Teatteri | Cats

Rotta (Risto Korhonen) tapaa unessaan kissoja, joilla on tarinoita kerrottavanaan. Kuvassa kissa Kerhonen B (Aki Haikonen). (Kuva: Harri Hinkka).

 

ILMAN ennakko-odotuksia astun Tampereen Teatterin parvelle katsomaan ehkä maailman suosituinta musikaalia. Käsiohjelma kertoo, että esityksessä ei ole varsinaisesti tarinaa, vaan se koostuu runoista. Läpisävelletty musikaali vie katsojan kissojen yöelämään.

Esityksen aloittaa söpö rotta, joka pesee hammasharjalla hampaansa ja ohimennen myös kainalotkin. Rotta näkee unen… Siitä matka alkaa, ja huikea se onkin. Georg Malviuksen ohjaama musikaali tuo Tampereen Teatterin päänäyttämölle rotan lisäksi lähes 30 kissaa, jotka tanssivat ja laulavat koko esityksen ajan. Jokainen yksityiskohta on viimeisen päälle suunniteltu ja hiottu. Taidokkaassa kokonaisuudessa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen: musiikki, tanssi, puvut, maskit, lavastus, valot...aivan kaikki.

Niin kuin oikeat kissat, nämäkin kissat liikkuvat sulavasti ja ketterästi niin maan tasalla kuin yläilmoissa. Adrienne Åbjörn on tehnyt hienon koreografian. Esityksessä nähdään paljon ammattitanssijoita, trikkauksen pioneeri ja akrobatian osaajia. Jokainen laittaa itsensä likoon fyysisesti. Haukon henkeä, kun Tampereen Teatterin oma näyttelijä Elisa Piispanen taiteilee ilma-akrobatiassa ja samalla laulaa.

Yksi esityksen pysähdyttävistä kohdista tapahtuu ensimmäisellä puoliajalla, kun lavalle saapuu Ritva Jalonen Grizabellan roolissa. Vahva karisma puhuttelee. Toisella puoliajalla Jalonen ja Muisto-kappale (Memory) aukaisee kyynelkanavani.

Käsiohjelma ja luettelo ammattilaisista teoksen takana antaa katsojalle pientä osviittaa siitä, kuinka paljon työtä tällaisen esityksen tuominen lavalle vaatii. Jokaisella tekijällä on tärkeä rooli. Tarvitaan paljon eri alan osaajia, joita katsoja ei edes osaa kuvitella, kuten rotan hampaiden valmistuksessa.

Viihdyttävän musikaalin jälkeen koiraihmisenä myönnän, että kissoilla on aika mukavaa.


Kirjoittaja on ollut teatterin suurkuluttaja lähes 10 vuoden ajan ja edelleen hämmästelee, kuinka paljon yksi esitys voikaan herättää tunteita ja ajatuksia.

 

Cats

Musiikki Andrew Lloyd Webber
Teksti T. S. Eliot
Suomennos Jukka Virtanen
Ohjaus Georg Malvius
Pääosissa Rotta ja 27 kissaa
Ensi-ilta 8.9.2017 Tampereen Teatterin Päänäyttämö

Teatterin sivulle

Jaa

ETSI SIVUILTA

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat

loka 16, 2016

Keho äänen syleilyssä

syys 09, 2016

Vielä yksi elämä

syys 07, 2016

Ystävyyden ylistys

syys 04, 2016

Yksinkertaisesti paras!

syys 03, 2016

Lumoavan ihana ja hauska

elo 31, 2016

Riipaiseva musikaali

elo 31, 2016

Tiikeri ja pupunen

tammi 29, 2016

TTT | Niin kuin taivaassa

tammi 28, 2016

TT | Päätepysäkki

tammi 21, 2016

TTT | Papparaisen uni

tammi 20, 2016

TTT | Lada