VALIKKO

Keskustori.fi

TT | Skavabölen pojat

 

Kuvassa Eemu Korpela ja Jaakko Ohtonen. Kuva: Harri Hinkka.

Käsikirjoitus Antti Raivio
Ohjaus Marika Vapaavuori
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Petra Honkaniemi
Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho
Videosuunnittelu Joonas Tikkanen
Rooleissa Heikki Hela, Mari Turunen, Jaakko Ohtonen, Eemu Korpela, Elina Rintala, Esa Latva-Äijö, Elisa Piispanen, Mari Posti, Ilpo Hakala, Kirsimarja Järvinen, Petri Koskinen
Ensi-ilta 4.9.2015 Tampereen Teatteri, Frenckell-näyttämö

SKAVABÖLEN POJAT

Ihmisellä täytyy olla matto, jotta on joku minkä päällä seistä. Antti Raivion tekstin näytelmäsovituksessa Skavabölen pojat, ei Skavabölessä asuvilla Evertillä ja Rupertilla ollut mattoa, tai se luisti kovin helposti lapsuuden jalkojen alta. Rikkinäinen, mutta kummallisella, vinksahtaneella tavalla onnellinen lapsuus heillä kuitenkin oli. Vanhemmat rakastivat, mutta eivät pystyneet pitämään itseään ja perhettään kasassa. Mieleltään epävakaa äiti ja alkoholisoitunut isä saivat aikaan sellaisen turbulenssin, ettei tarina voinut päättyä muuten kuin miten se päättyi. Hullu suku täydensi syöksykierteen.

Kaiken kohelluksen ja kompuroinnin jälkeen oli helpottavaa todeta, että poikien vaikean lapsuuden päässä pilkahti valo; aikuisuus lupasi pojille paljon parempaa. Kukaan ei enää virtsannut rappuun, niin kuin isä pahimmissa houreissaan teki. Sen alemmas ei enää omassa surkeudessaan päässyt valtion virkamies, perheen isä Pekka Kallio.

Monimuotoinen lavastus ja hauska äänimaisema 1970-luvun hittimusiikkeineen tarjosivat aikamatkan omaan lapsuuteen. Raikkaat nuoret näyttelijäkasvot Eemu Korpela ja Jaakko Ohtonen perheen poikina sekä Heikki Helan vimmalla esittämä alkoholisti-isä olivat näytelmän parasta antia. Ohjaaja Marika Vapaavuori rakensi näytelmästä monitasoisen niin ajallisesti kuin tilallisesti. Tämä päivä on täynnä Kallioiden kaltaisia perheitä. Näytelmä jätti minut miettimään, miksi rakastaminen on niin vaikeaa, miksi emme osaa pitää toisistamme huolta?

Teatterin sivulle

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.10.2016 19:15

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat