VALIKKO

Keskustori.fi

Tampereen Teatteri | Yön kulkijat

Kuva: Harri Hinkka.

Rooleissa Jukka Leisti (kuvassa), Esa Latva-Äijö, Mikko Hänninen, Martti Manninen, Anna Andersson
Kirjoittanut Conor McPherson
Suomennos Aino Piirola
Ohjaus Mikko Viherjuuri
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu Ivan Bavard
Ensi-ilta 19.3.2015 Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä

Yön kulkijat

Yön kulkijat on tunnelmien näytelmä, ja sellaisena se on vahva. Jo lavastusratkaisu tuo katsojan varsin intiimin lähelle näyttelijää. Etenkin, jos istuu A-lohkossa, joka on sijoitettu näyttämölle. Tällainen läheisyys vaatii paljon näytelmältä ja näyttelijöiltä: kaikki virheliikkeet näkyvät johonkin. Ja kun toinen katsomo on suoraan vastapäätä, pitkästyneenä voi herkästi kurkkia, mitä toisessa katsomossa tapahtuu. Yön kulkijan aikana en tiennyt, mitä vastapäisessä katsomossa tapahtuu.

Pääosan Tommya esittävä Jukka Leisti saa pistää lavalla parastaan, sen verran vahvaa on neljän muun näyttelijän tuntemusten palo lavalla. Ainoa naisnäyttelijä, Aimeeta esittävä Anna Andersson, on ilmeettömyydessään on koko ajan vakuuttavampi, mitä pidemmälle näytelmä etenee. Tommyn hieman yksinkertaista ystävää Docia esittävä Esa Latva-Äijö puolestaan voittaa puolelleen heti. Hänelle haluaisi pelkkää hyvää.

Mutta ehkä kuitenkin kamalin on myös vaikuttavin. Huumeista sekaisin oleva sutenööri Kenneth (Martti Manninen), on nimittäin todella vahvaa tulkinta. Hänen sekaisin olevaan mieleensä joutuu sukeltamaan väkisin. Katsoja tietää piinallisen hyvin, että kohta tapahtuu jotain pahaa. En muista yhtä vahvaa pelon tuntemusta kokeneeni teatterissa pitkään aikaan.

Huumori on usein hankalassa roolissa näytelmissä, jotka käsittelevät vakavia aiheita. Sen pitää olla lämmintä, mutta se ei saa tuntua liikaa siltä, että tässä nyt annetaan katsojalle hetki aikaa hengähtää ja naurahtaa. Yön kullkijat onnistuu välttämään päälleliimauksen tunteet niissä kohdissa, joissa halutaan nostaa katsojan suupieliä. Tarinaa ei ole turhaan palkittu viime vuonna New Yorkin teatterikriitikoiden palkinnolla, Paras uusi näytelmä 2014.

Yön kulkijoita suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka rakastavat tarinoita ja ovat pienen ihmisen puolella.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.10.2016 19:11

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat