VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Hevosten keinu

 

Kuvassa sohvalla Tuire Salenius (oik), Maria Aro ja Miia Selin. Isossa projisointikuvassa Tuire Salenius. Kuva Kari Sunnari.

Hevosten keinu

Näyttelijät Maria Aro, Tuire Salenius, Miia Selin, Emmi Kaislakari, Aimo Räsänen, Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Ilkka Koivula, Severi Saarinen
Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola
Lavastussuunnittelu 
Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu 
Marjaana Mutanen
Valosuunnittelu 
Eero Auvinen
Äänisuunnittelu 
Jarkko Tuohimaa
Yhteistyössä
Sorin Sirkus
Ensi-ilta 22.1.2015 Tampereen Työväen Teatteri, Suuri näyttämö

Minut on helppo hurmata marssittamalla näyttämölle ihmisen arki, ihmisennäköinen maisema ja tavalliset ihmiset vyötärömakkaroineen, yksinhuoltajan arkineen ja kansakoulutaustoineen. Jo aiemmista kolmesta näytelmästä tuttu Kotalan perhe kerjäläisinä uudessa Euroopan Romaniassa teki juuri sen ja juuri näillä keinoin. Perheestä on kasvanut joukko omanlaisiaan hahmoja, joita oli nautinnollista seurata Tampereen Työväen Teatterin Hevosten Keinu -näytelmän ensi-illassa.

Sirkku Peltola ei jätä katsojaa yksin vaan tuo lähellesi koko tämän päivän hullun maailman, Euroopan ja Suomen. Peltola kuvaa värikkäiden hahmojensa kautta ja huumorilla vakavia aiheita; niin taloudellisessa ahdingossa elävän arjen sankarin selviytymistaistelua kuin Euroopan raadollista ihmiskauppaakin. Osansa saa meille kaikille niin tuttu yritys nimeltä Nokia, jonka lyhyt historia tässä näytelmän tapahtumapaikaksi valitussa romanialaisessa Jucun kylässä on jättänyt maisemaan pysyvän jälkensä.

Elämä lyttää meitä välillä niin ettei ole sellaista tuulivoimalaa olemassa, joka saisi hiuksemme taas hulmuamaan, sanoo perheen äiti Oili. Oili jaksaa kuitenkin uskoa ja toivoa. Oilin epävarman olemisen vastakohtana seisoo ja katsojan vangitsee melkein satavuotias ja kahdesti kuollut perheen matriarkka, Äite. Äite haistaa perunat pellossa eikä anna periksi edes mafian pistoolin edessä.

Hannu Lindholmin lavastus toimii hienosti ja minua viehätti erityisesti näyttämölle rakennettu karu Jucun kylä perunapeltoineen ja betonisine kerrostaloineen. Unenomaiset Sorin Sirkuksen akrobatiesitykset toivat tarinaan uuden tason ja hienon visuaalisen lisän.

Perheen paluu Suomeen ja Kotalan tilalle on lämmin ja toivoa herättävä päätös. Miten Kotalan perheen tarina mahtaa jatkua? Jatkuuhan se?

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.10.2016 19:10

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat