VALIKKO

Keskustori.fi

TT | Tarpeettomia ihmisiä

KUVASSA: Eeva Hakulisen ja Matti Hakulisen esittämän avioparin liitto joutuu kovalle koetukselle Tarpeettomissa ihmisissä. Jutun kirjoittaja on nähnyt saman näytelmän Porin Teatterissa vuonna 2006. (Kuvaaja Harri Hinkka)

Kirjoittanut Reko Lundán
Ohjaus Miika Muranen
Lavastussuunnittelu Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Rooleissa Eeva Hakulinen, Matti Hakulinen, Arttu Ratinen, Elina Keinonen, Antti Järvelä / Aapo Salonen

Ensil-ilta Frenckell-näyttämöllä 14.1.2015

Tarpeettomia ihmisiä

Reko Lundánin Tarpeettomia ihmisiä on aina vaan tarpeellinen näytelmä. Näin tämän teoksen vuonna 2006 Porin Teatterin studionäyttämöllä. Se kosketti, osui ja upposi.

Nyt kun Tarpeettomat ihmiset astelevat Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämölle, voi todeta, että mikään maailmassa ei ole muuttunut, vähiten suomalainen mies itsesäälissään ja tyhmyydessään.

Miika Murasen ohjaama versio nauratti, itketti ja sai vihaiseksi. Lundánin näytelmä pitäisi määrätä pakolliseksi katsottavaksi ennen avoon tai avioon menoa. Miehille näytelmä pitäisi näyttää viimeistään synnytyslaitoksella.

Syksyllä 2006 edesmennyt Reko Lundán oli tarkkanäköinen näytelmäkirjailija. Hänen havaintonsa todellisuudesta siirtyvät näyttämölle terävinä kuvina yhteiskunnasta ja ihmisestä sen osana.

Tosielämässäkin aviopari, Eeva ja Matti Hakulinen, piirtää riipaisevan kuvan  perhehelvetistä, josta vaimon olisi pitänyt lähteä ensimmäisen lyönnin jälkeen. Illuusio paremmasta ei toteudu. Lapset kärsivät aina eniten.

Arttu Ratinen on uskottava maailmantuskaa ja epävarmuutta tihkuvana luokanopettajana, joka kohtaa elämänsä naisen. Elina Keinosen esittämä kaupan iltatyttö Sonja on täysosuma jalat maassa seisovana nuorena naisena.

Ajaton Tarpeettomia ihmisiä on pala todellisuutta näyttämöllä: osoitus naisen vahvuudesta mahdottoman edessä ja korkeaveisu suomalaisen miehen tyhmyydelle.

Älkää jättäkö tätä katsomatta. Näytelmän jälkeen ymmärrätte itseänne enemmän.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.10.2016 19:08

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys

syys 09, 2017

Taitavat kissat lumoavat