VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Kaikki on kohta hyvin

Kuvassa Juha-Matti Koskela (takana) ja Severi Saarinen. Kuva Kari Sunnari.

Rooleissa Severi Saarinen, Juha-Matti Koskela, Minna Hokkanen, Vesa Kietäväinen, Noora Karjalainen
Käsikirjoitus Jonas Gardell
Suomennos Jukka-Pekka Pajunen
Ohjaus Miika Muranen
Lavastus ja pukusuunnittelu Liisa Ikonen
Valosuunnittelija Kyösti Kallio
Äänisuunnittelija TJ Mäkinen
Ensi-ilta 14.10.2014 Tampereen Työväen Teatteri, Kellariteatteri

Kaikki on kohta hyvin

Millaista on elää tietäen, että elinaikaa on jäljellä vain kuukausia? Ja millaista on kokea olevansa hylkiö ja kummajainen tappavan taudin takia? Millaista on elää kuolemaa tekevän rakkaan vierellä tietäen, että jää pian yksin? Miltä tuntuu vain odottaa, että kaikki on kohta ohi ja kaikki on kohta hyvin?

Jonas Gardellin näytelmä kertoo Rasmuksesta (Juha-Matti Koskela) ja Benjaminista (Severi Saarinen). Rakastuneesta homoparista, joista toinen sairastaa aidsia. Eletään 1980-luvun puoliväliä Tukholmassa. Silloin vielä tuntematon, tappava tauti pelotti ja herätti hysteriaa niin, että sitä sairastaneet leimattiin ja suljettiin pois normaalista elämästä.

Kaikki on kohta hyvin -näytelmä kuvastaa hyvin sitä, miten toisen tappava tauti voi nostaa omat pelot ja ennakkoluulot esiin. Pystyykö niitä kohtaamaan? Rasmus herätti kuolemanpelkoa, yksin jäämistä, menettämisen pelkoa.. 

Rasmus ja Benjamin kohtasivat raskaita tunteitaan, mutta myös löivät asian helposti leikiksi. Niihin olisi voinut sukeltaa vieläkin syvemmälle. Toki huumori ja leikkimielisyys olivat varmaan myös keino selvitä eteenpäin, kun kuolema jo kolkutti ovella.

Näytelmässä tuli koskettavasti esille Rasmuksen vanhempien tuska ja avuttomuus, kun he eivät tienneet, miten suhtautua oman poikansa tilanteeseen. Tunteiden kohtaaminen ei ollut helppoa, ei ylikierroksilla käyneellä äidillä (Minna Hokkanen) eikä jörömäisellä isällä (Vesa Kietäväinen).

Kietäväisen näyttelemän isän pelko tuntematonta sairautta kohtaan ja tuska poikansa menettämisestä liikutti. Isälle oli vaikeaa löytää oikeita sanoja, mutta koko keho ja olemus paljastivat raastavan ahdistuneisuuden ja surun. Miten tässä näin pääsi käymään? Kaikesta huolimatta hän rakasti poikaansa, jonka joutui menettämään.

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.10.2015 16:06

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys