VALIKKO

Keskustori.fi

TT | Ihmisen osa

 

Kuvassa Anja Pohjola (vas.) ja Elisa Piispanen. Kuva: Harri Hinkka.

Perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin 
Sovitus Raila Leppäkoski
Ohjaus Marika Vapaavuori
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Raimo Salmi ja Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu Jaakko Virmavirta
Videot Joonas Tikkanen
Rooleissa Anja Pohjola, Heikki Kinnunen, Elisa Piispanen, Arttu Ratinen, Maruska Verona, Matti Leino, Matti Hakulinen, Jussi-Pekka Parviainen, Risto Korhonen, Petri Koskinen, Ville Majamaa, Kirsimarja Järvinen
Ensi-ilta 25.9.2014 Tampereen Teatteri, Päänäyttämö

IHMISEN OSA

Kari Hotakainen rakastaa suomen kieltä ja minä rakastan Kari Hotakaisen tekstejä. Tampereen Teatterin Hotakaisen romaanin pohjalta rakennettu Ihmisen osa oli siten mitä houkuttelevin ensi-ilta tänä syksynä Tampereella. Ohjaaja Marika Vapaavuori sai hienon, monimuotoisen näyttelijäkaartin toimimaan mitä parhaiten teatterin päänäyttämöllä. Tarinassa keskiössä olevan Malmikunnaan perheen historia pysäytti minut moneen kertaan pohtimaan millaista ihmisenä oleminen todellakin on. Tarvitsemme vain kaksi ominaisuutta: keskittymiskyvyn ja mielikuvituksen. Mielikuvituksen avulla me voimme kuvitella miltä toisesta tuntuu ja niin meidän kuuluukin tehdä. Ja oletteko ajatelleet, että elämä tapahtuukin loppujen lopuksi päämme sisällä?

Perheen vanhaa äiti Salmea esittänyt upea Anja Pohjola ja Heikki Kinnunen hänen puolisonaan Paavona olivat näyttämön kirkkaimmat tähdet. Anjan ja Heikin karisma valaisi koko katsomon samalla kun Salmen lempeä viisaus ja Paavon hiljaisuuteen piilotettu suru koskettivat katsojaa syvältä. Hienoa oli, että ilon ja surun vuoristoradassa kulkenut tarina sai lohdullisen, jopa onnellisen lopun. Perheen kokema tragedia erotti puolisot toisistaan ja pakotti heidät tekoihin, joita oli pakko tehdä. Tekojen jälkeen oli mahdollista palata takaisin toistensa luo.

Yleisö taputti seisaaltaan näytelmän päätteeksi. Eikä suotta; kyllä minäkin vakuutuin siitä mitä näytelmä halusi meille viestittää: elämä on parhaimmillaan totta ja jokaisen elämä on hänen omansa. Ainakin sellaiseksi se pitäisi tehdä.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.10.2015 16:06

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys