VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Näillä palkoilla EI MAKSETA!

Kuvassa Teija Auvinen (vas. ja Heidi Kiviharju. Valokuva Kari Sunnari.

Rooleissa Pentti Helin, Teija Auvinen, Janne Kallioniemi, Heidi Kiviharju ja Jyrki Mänttäri
Kä­si­kir­joi­tus Dario Fo
Suomennos Liisa Ryömä
Oh­jaus Tommi Auvinen
La­vas­tus­suun­nit­te­lu Hannu Lind­holm
Va­lo­suun­nit­te­lu Sami Rautaneva
Pu­kusuun­nit­te­lu Mar­jaa­na Mu­ta­nen
Ensi-ilta 23.1.2014 Tampereen Työväen Teatteri, Suuri näyttämö

Näillä palkoilla EI MAKSETA!

ISTUN rivillä kymmenen, ihan keskellä Tampereen Työväen Teatterin täpötäyttä katsomoa ja aistin Antonian (Teija Auvinen) hengityksen kiihtyvän vain muutaman sentin päässä kasvoistani. Antonia on juuri ryhtynyt hintakapinaan, tehnyt myymälävarkauden ja konstaapeli (Jyrki Mänttäri) on hänen kintereillään. Jos Antonia istahtaa, hän istahtaa syliini.

Nobel-palkitun Dario Fon (s. Italiassa 1926) Ei makseta on tunnettu ja esitetty ympäri maailmaa. Myös TTT:ssä, jossa se nähtiin Vili Auvisen ohjaamana vuonna 1978. Tällä kertaa ohjaajana on Tommi Auvinen, joka keittää maukkaan ja ajankohtaisen sopan Fon itsensä päivittämästä näytelmästä. Se laajentaa suuren näyttämön katsomoon asti ja päästää yleisön tapahtumien ytimeen.

Kansalle ei todellakaan tarjota leivoksia, vaan yhteiskuntakriittinen keitos maustettuna linnunsiemenillä ja kaninpäillä (!). Onnekkaimmat katsojat kymppirivillä saavat sen lisäksi ihan oikeaa pastaa ja riisiä, mutta minä jään ilman – vaikka ne eivät kuulemma, sanoo Antonia, maksa mitään.

Jään ilman, vaikka tarvitsisin – ruoan hinta on noussut pilviin samaan aikaan kuin käytetettävissä olevat tulot laskevat vuosi vuodelta niin elävässä elämässä kuin tässä näytelmässäkin. Eikä Antonia minusta välitä, vaan rientää eteenpäin, estradille. Siellä odottaa oma mies, Giovanni (Pentti Helin), ystävätär Margherita (Heidi Kiviharju) ja tämän tuore aviomies Luigi (Janne Kallioniemi), liuta poliiseja, yksi isoisä, yksi hautausurakoitsija ja melkein kaikki ovat raskaana. Kyseessä on hintakapina.

Antonia – siis Teija Auvinen – on kyllä oikeastikin varattu. Hän on ohjaaja Tommi Auvisen vaimo ja muistuttaa ainakin roolissaan erehdyttävästi kaikkien rakastamaa anoppiaan Eila Roinetta. Eikä hän palaa enää rivilleni näytelmän edetessä kohti loppuaan.

En silti ole pettynyt vaan nauran muiden mukana ihan kaikelle – teksti on tätä päivää ja teksti on osuvaa – eikä huumori voi mustemmaksi muuttuakaan, ainakaan sillä hetkellä, kun sitä esitetään pilkkopimeässä.

Olisiko minun kuitenkin pitänyt varast... eikun ostaa Antonialle kukkia?

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.10.2015 15:56

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys