VALIKKO

Keskustori.fi

TTT | Kuninkaan puhe

 

Kuvassa Tommi Raitolehto (vas.) ja Auvo Vihro. Valokuva Kari Sunnari, kuvankäsittely Anne Sillanaukee.

Kuninkaan puhe

Rooleissa mm. Tommi Raitolehto, Auvo Vihro, Suvi-Sini Peltola, Minna Hokkanen,  Ilkka Koivula, Vesa Kietäväinen, Ilkka A. Jokinen, Samuli Muje David

Kä­si­kir­joi­tus David Seid­ler Oh­jaus Pent­ti Kot­ka­nie­mi La­vas­tus­suun­nit­te­lu Mikko Saas­ta­moi­nen Pu­kusuun­nit­te­lu Mari Pa­ju­la Kam­pauk­sien ja mas­kee­rauk­sen suun­nit­te­lu Emmi Lah­ti­nen Ko­reo­gra­fia Osku Heis­ka­nen Va­lo­suun­nit­te­lu T.J. Mä­ki­nen Vi­deo­suun­nit­te­lu Ilari Kel­lo­kos­ki Ää­ni­suun­nit­te­lu Niklas Vai­nio

Ensi-ilta 22.1.2014 Tampereen Työväen Teatterin Vanha päänäyttämö

x x x x x x x x x x x x x x x x x

ÄKKISELTÄÄN ON vaikea kuvitella, miten muutama vuosi sitten Oscar-palkittu, puhutteleva ja tiivis elokuva taipuisi teatteriesitykseksi. Monilla on varmasti Tom Hooperin ohjaama ja Colin Firthin tähdittämä teos tuoreessa muistissa teatteri-iltaan lähtiessä.

Tampereen Työväen Teatterin esityksen nähtyä voi kaikille elokuvaan ihastuneille sanoa: menkää rauhassa katsomaan, ei huolta. Esitys on aivan omansa ja lajissaan osaavaa ja perinteistä teatteridraamaa, joka maukkaalla tavalla hyödyntää yksinkertaista tekniikkaa ja autenttista dokumenttimateriaalia.

Kuninkaan puhe on kasvutarina ja puheenvuoro inhimillisyyden ja ystävyyden puolesta. Kuningas on ihminen, joka kohtaa oman lapsuutensa traumat maailmanhistorian taitepisteessä.

x x x x x x x x x x x x x x x x x

KUNINGAS YRJÖ VI joutuu tahtomattaan tilanteeseen, jossa hänen on otettava valta vastaan rakkaudelle antautuneen veljensä luopuessa kruunusta. Uuden kuninkaan on pidettävä vaikuttava radiopuhe, yhdistettävä koko brittiläinen imperiumi, koska Hitlerin koneisto uhkaa koko Eurooppaa. Mutta, kuningas on änkyttäjä.

Tommi Raitolehto piirtää kuninkaastaan aidon henkilön, johon voi samaistua. Kuninkaan puheterapeutiksi jahkautuu australialainen valetohtori Lionel Logue,  jota Auvo Vihro napakasti esittää.

Pääosien esittäjien välille syntyy esityksen mittaan hyvä kemia, jonka varassa TTT:n versio pitkälti lepää. Lämmin huumori kumpuaa erityisesti Raitolehdon ja Vihron lavakarismasta. Ilkka A. Jokisen uskottava Churchill-hahmo viehättää.

Pentti Kotkaniemen tarkkanäköinen ohjaus on perinteistä, uusvanhanaikaista teatteria.  Kuninkaan puhe näyttää, miten paljon lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa meihin kaikkiin, estää ja melkein tuhota. Samalla kaikessa näyttäytyy myös toivo ja usko omiin voimavaroihin.

TTT:n Kuninkaan puhe on ehjä ja ehdottomasti suositeltava elämys, jonka varassa voi huoletta heittäytyä teatteri-iltaan. 

 Tampereen Työväen Teatteriin

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.10.2015 15:56

SUOSITUKSET | TEATTERIIN

loka 16, 2019

Se, mikä oikein on

tammi 16, 2019

Matka aikuisuuteen

satu pikkukuva
loka 28, 2018

Hauska ja haikea Kylä

hannele pikkukuva
syys 04, 2018

Kun kaikki huijaavat

kesä 16, 2018

Asennetta ja huumoria

tammi 28, 2018

Me selvisimme siitä

tammi 26, 2018

Kun ilosta tuli suru

loka 14, 2017

Täydellinen yllätys