VALIKKO

Keskustori.fi

Käsikirjoittajan näkemys


Käsikirjoittaja Matti Wacklin:

Vuoden 1918 tapahtumat Tampereella liittyvät oman sukuni tarinaan. Se on herättänyt myös oman mielenkiintoni näihin traagisiin historian hetkiin. Hätkähdyttävät kuvat Keskustorilla makaavista ruumiista ja tuhansista punavangeista pysäyttävät aina miettimään ihmiskohtaloita. Sisällissota ei ole vain lukuja, vaan myös koskettavia ja kipeitä tarinoita ihmisistä.

Oma 1950-luvulla syntyneiden sukupolvi on viimeinen, jolla on suora tunneyhteys sisällissodan tapahtumiin. Lapsilleni se on vain yksi Suomen historian episodi. Se vain korostaa vuoden 1918 muistamisen merkitystä. Sisällissotaa ei saa unohtaa. Se on muistutus siitä, mihin ymmärtämättömyys, eriarvoisuus ja harkitsematon tarttuminen aseisiin johtavat.

On tärkeää, että myös nuoret pääsevät osallisiksi sisällissodan tunnemaailmasta ja historiallisesta kehyksestä. Siksi kirjoitin Augustin ja Roosan tarinan. Se on kuviteltu, mutta elokuvamme voisi olla myös tosi. Toivon, että tarinamme saa mahdollisimman monet ymmärtämään, millaista elämää Keskustorilla vietettiin maalis–huhtikuun vaihteessa 1918.

Jaa

Sotapäiväkirja 1918 | Ohjaaja ja käsikirjoittaja

Sotapäiväkirja 1918 | Tiimi