VALIKKO

Keskustori.fi

Ohjaajan näkemys


Ohjaaja Ari Tiihonen:

Tarinat altavastaajista ovat aina kiehtoneet minua ja suurta yleisöä. Myös vallankumoukselliset ovat hieno aihe tarinankertojalle. Työväki taisteli oikeuksistaan ilman kunnollista sotakoulutusta ja asekalustoa, suurimpana aseenaan vain syvä vakaumus oikeuden tavoittelusta ja paremmasta tulevaisuudesta jälkipolville.

Tarinamme on tarkoitus herättää kysymyksiä. Milloin on oikeutettua tarttua aseisiin ja ajaa oman kansan asiaa? Milloin valtaapitävien ahneus, sorto ja riisto on mennyt liian pitkälle? Onko oikein, että raha ja mammona luovat ihmisyydelle arvon? Oliko työväen taistelu oikeutettua?

Päähenkilömme Roosa on hieno esimerkki vakaumuksesta ja rohkeudesta, jota punakaartilaiset osoittivat kansalaissodassa. He mieluummin kuolivat seisten kuin elivät polvillaan. Kansalaissota myös puoltaa ajatusta kuuluisasta suomalaisesta sisusta. Periksi ei anneta.

Ajat eivät ole näistä 1918 vuoden tapahtumista paljon muuttuneet. Edelleen rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhistyvät, mutta asiat voisivat olla huonomminkin.

Tarinassamme on myös jälkipolvien johtajille opetus: lempeinkin koira puree välittämättä seurauksista, jos ahdistat sitä tarpeeksi kauan nurkkaan.

Jaa

Sotapäiväkirja 1918 | Ohjaaja ja käsikirjoittaja

Sotapäiväkirja 1918 | Tiimi